Razstava: "Prevzeto v zaščito"

Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete vabi na odprtje razstave "Prevzeto v zaščito", ki bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 18. uri v prostorih Stare grofije na Muzejskem trgu 1 v Celju.   

Razstava v ospredje postavlja problematiko raziskovanja provenience med vojno in po vojni zaplenjenih vzhodnoazijskih predmetov, ki so v sedanji Pokrajinski muzej Celje prišli iz leta 1945 ustanovljenega Okrožnega zbirnega centra Celje. Raziskovanje je razkrilo, da večji del predmetov izvira iz grajskih zbirk (grad Lemberg, dvorec Sternstein Frankolovo, dvorec Dobrnica (Guteneck), dvorec Dobje pri Slovenskih Konjicah (Dobiehof), dvorec Golič). Večina razstavljenih predmetov (še posebej različni tipi kitajske in japonske izvozne keramike ter japonski paravani) bodo prvič predstavljeni javnosti.

Razstavo je v sodelovanju z Oddelkom za azijske študije in Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper pripravil Davor Mlinarič iz Pokrajinskega muzeja Celje. Razstava je del projekta »Osiroteli predmeti: obravnava vzhodnoazijskih predmetov izven organiziranih zbirateljskih praks v slovenskem prostoru«, ki ga financira Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS).

Vabilo
 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon