Razstava: "Prevzeto v zaščito"

Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete vabi na odprtje razstave "Prevzeto v zaščito", ki bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 18. uri v prostorih Stare grofije na Muzejskem trgu 1 v Celju.   

Razstava v ospredje postavlja problematiko raziskovanja provenience med vojno in po vojni zaplenjenih vzhodnoazijskih predmetov, ki so v sedanji Pokrajinski muzej Celje prišli iz leta 1945 ustanovljenega Okrožnega zbirnega centra Celje. Raziskovanje je razkrilo, da večji del predmetov izvira iz grajskih zbirk (grad Lemberg, dvorec Sternstein Frankolovo, dvorec Dobrnica (Guteneck), dvorec Dobje pri Slovenskih Konjicah (Dobiehof), dvorec Golič). Večina razstavljenih predmetov (še posebej različni tipi kitajske in japonske izvozne keramike ter japonski paravani) bodo prvič predstavljeni javnosti.

Razstavo je v sodelovanju z Oddelkom za azijske študije in Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper pripravil Davor Mlinarič iz Pokrajinskega muzeja Celje. Razstava je del projekta »Osiroteli predmeti: obravnava vzhodnoazijskih predmetov izven organiziranih zbirateljskih praks v slovenskem prostoru«, ki ga financira Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS).

Vabilo
 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan