Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Avdio vizualni center OEiKA

Avdio vizualni center

Avdio vizualni center je namenjen študentskim avdio vizualnim projektom in avdio vizualnim vidikom raziskav.

Namenjen je razvijanju pristopov v etnografskih raziskavah, ki temeljijo na zvočnih, vizualnih in več-čutnih metodologijah ter avdiovizualni predstavitvi in dokumentaciji raziskav. Center se nahaja na Zavetiški 5 v prostorih Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo.

Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo pri svojem raziskovalnem delu od samega začetka  uporabljamo snemanje zvoka in fotografije, od leta 1994 pa so predmeti iz vizualne antropologije, vključno z rabo filma in videa, del študijskega programa. Center je nov prostor namenjen krepitvi zvočno-vidne komponente pri študiju in v raziskavah.

Avdio-vizualni center je namenjen:

  • študentom in študentkam za delo pri vajah iz vizualne antropologije in drugih vajah ter samostojnih in projektnih avdiovizualnih raziskavah,
  • zaposlenim na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo za zvočne in vizualne potrebe njihovih raziskovalnih projektov,
  • podpori zvočne, vizualne in video komponente raziskav v etnologiji, antropologiji in folkloristiki pri metodologiji, dokumentaciji in predstavitvi raziskav pri čemer sodeluje z dokumentacijo Oddelka z etnologijo in kulturno antropologijo,
  • razvijanju metodologije pri etnografskem raziskovanju pri katerem je v ospredju raba zvočnih, vizualnih in video orodij. Vizija Avdio-vizualnega centra je razvijanje pristopov več-čutne (multisenzorne) antropologije in nadgradnja opazovalno sodelovalnih  pristopov v etnografskem filmu, kot tudi pristopov, ki se povezujejo z vizualnimi in performativnimi umetnostmi,
  • v bodoče in v okviru možnosti tudi sodelovanju z raziskovalci in raziskovalkami Filozofske fakultete in iz drugih institucij v okviru posameznih raziskovalnih projektov.

Kontakt:

Študentom in študentkam našega oddelka  sta na voljo dve enostavni kameri, snemalniki zvoka in dva stacionarna računalnika za montažo. Avdio-vizulani center hrani tudi mobilno avdiovizualno delovno enoto (kamero z zunanjim mikrofonom in delovno postajo za montažo) namenjano za rabo v raziskovalne namene zaposlenih na Filozofski fakulteti.

Študentski projekti pri vajah 2018/2019

Študentski projekti pri vajah  2019/2020

Manca Filak in Žiga Gorišek

Sta končala dodiplomski in magistrski študij na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo. Med študijem sta začela snemati etnografske filme že leta 2011 (film Mance Filak: Odnesel te bom na morje, je bil nagrajen na festivalu Astra), skupaj sta že med študijem posnela tudi Kapitan in njegov Petek (2013) in Lukomir (2018), ki je pospremil Žigovo magistrsko delo na Bjelašnici nad Sarajevom. Ob petdesetletnici kluba MKNŽ v Ilirski Bistrici, sta skupaj pregledal arhive in z intervjuji naredila video zgodovino kluba MKNŽ v filmu Mlada Nada. Poleg filma z nevladno organizacijo o prisvajanju zemlje, je Manca v Bulgariji snemala spremembe v pridelavi tobaka (Tobačni spomine 2020). Manca nadaljuje z rabo filma na doktorskem študiju o gospodinjskem delu v Sloveniji. Ustanovila sta Etnocinema produkcijo, kjer poleg etnografskih filmov posebno Žiga snema tudi izobraževalne, informativne in dokumentarne filme. Njuni filmi so bili prikazani na številnih festivalih, Lukomir, moj dom je prejel nagrado na festivalu etnografskega filma v Göttingenu. Več na njuni spletni strani.

Etnocinema produkcija Žige Goriška in Mance Filak https://ethnocinema-production.com/

 

Miha Mohorič

Po študiju medijske produkcije na univerzi Middlesex v Londonu je Miha Mohorič končal magistrski študij na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo v Ljubljani. Sestavni del njegove magistrske raziskave med otoki na ulici je bil film Khatte: izbira svobode (2015) (prikazan na številnih festivalih in vključen v filmsko šolo za učitelje v Sloveniji). Na potovanju po zimski Rusiji so iz srečanj nastale Zgodbe iz kuhinje (2020). Z družino so se vkrcali v kombi na pot po jugu Azije, kjer so med postanki projicirali filme za otroke. Miha je sodeloval z Erikom Valenčičem v Iraku (Varuhi civilizacije, 2018) in pri Videti el Aaiún (2020)  med Sahrawiji v Zahodni Sahari. Njegov avtorski kratki dokumentarec Oda kameli (2020) je bil nagrajen na DOCUDOC. Miha je tudi soustanovitelj filmskega festivala v Kranjski gori in ustanovitelj Sagar production.

Del njegovih filmov najdete na:

http://sagar.si/we-do/

http://www.e-arhiv.org/diva/MihaMohoric

Sodelavke in sodelavci oddelka