Predavanje Tjaše Franko: »Cantamos sin miedo«: Feministično organiziranje proti femicidu

V sklopu Dnevov enakosti spolov FF vabljeni na predavanje Tjaše Franko: »Cantamos sin miedo«: Feministično organiziranje proti femicidu, ki bo 17. 4. 2023 ob 9.40 (predavalnica P4, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofska fakulteta, Zavetiška 5).

O predavateljici:

Tjaša Franko je magistrirala iz etnologije in kulturne antropologije ter andragogike, in sicer na temo feministično izobraževalnih praks v Oaxaci, Mehiki. Za magistrsko nalogo z naslovom »¡VIVA LA MUJER QUE LUCHA! / NAJ ŽIVI ŽENSKA, KI SE BORI«: Feministično izobraževalne prakse v Oaxaci, Mehika (mentorstvo: izr. prof. dr. Jaka Repič in izr. prof. dr. Nives Ličen), je leta 2022 prejela dekanjino nagrado Filozofske fakultete.

Povzetek predavanja:

Zvezno državo Oaxaco, Mehika zaznamujejo različni družbeni, politični in ekonomski izzivi. Ženske v vseh starostnih skupinah so najbolj izpostavljene tem tveganjem, med njimi tudi spolnemu nasilju in nasilnim smrtim. V Mehiki zaradi femicida vsak dan umre 11 žensk oz. deklet; več kot 20.000 žensk pa je pogrešanih. Kot odgovor na aktualno družbeno stanje se je v Oaxaci in širše razvila zahteva po krepitvi moči žensk – specifičnemu načinu delovanja v korist marginaliziranih posameznic, skupin in lokalnih skupnosti, z namenom, da le-te dobijo boljši nadzor in bolje obvladajo lastno življenje in odločitve, ki jih zadevajo. Glavni vir pri razvoju teh praks je skupnost – bodisi lokalna skupnost ali skupnost, ki jo tvorijo ženske s podobnimi interesi (velikokrat poimenovana kot »sestrstvo«). Skupaj z družbenimi gibanji delujejo ob predpostavki, da se krepitev nikoli ne more dogoditi »od zunaj«, temveč da se ta lahko dogaja samo skozi učenje in kolektivno akcijo skupnosti oziroma skozi proces »samo-krepitve«.

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon