Predavanje dr. Stephanie Keulen: Primarna progresivna afazija: uporaba cerebralnega tDCS-a za izboljšavo jezikovnih kompetenc

Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje Filozofske fakultete vabi na predavanje dr. Stephanie Keulen (Vrije Universiteit Brussel) z naslovom Primarna progresivna afazija: uporaba cerebralnega tDCS-a za izboljšavo jezikovnih kompetenc, ki bo v četrtek, 9. marca 2023, ob 15.30 (predavalnica 02). Predavanje bo potekalo v angleščini. 

Kratek povzetek:

Primarno progresivno afazijo pogosto označujejo kot demenco jezika. Osnovne patologije lahko vključujejo degeneracijo frontotemporalne možganske skorje ter Alzheimerjevo bolezen. Transkranialna stimulacija z direktnim električnim tokom (tDCS) je nevromodulacijsko orodje, ki se uporablja pri bolnikih z afazijo z namenom izboljšanja terapevtskega učinka. Cerebelarni tDCS (CBtDCS) je uporabljen manj pogosto, vendar zaradi prekrižanih cerebro-cerebelarnih povezav in zaradi poznejše degeneracije v primerjavi z drugimi možganskimi območji ni nelogična izbira pri populaciji s PPA. Predstavljamo protokol, ki uporablja CBtDCS pri (dvojezičnih) bolnikih s PPA.

 

Events

10. 09. 2020
Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

28. 09. 2020
International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

10. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation for international students

28. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

04. 11. 2020
Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon