V senci vélikih mojstrov: vprašanje žensk v kitajski filozofiji na primeru dveh sodobnih tajvanskih filozofinj

Z veseljem vas vabimo na predstavitev knjige Jane S. Rošker »V senci vélikih mojstrov: vprašanje žensk v kitajski filozofiji na primeru dveh sodobnih tajvanskih filozofinj«. Dogodek, ki bo organiziran v sklopu Dni enakosti spolov FF, se bo pričel v petek, 18. marca 2022, ob 10. uri in bo potekal preko spletne povezave ZOOM (Meeting ID: 979 0355 0580).

Knjiga govori o odsotnosti ženskega glasu v sferi filozofije. Ta molk in razloge zanj prikaže na primeru kitajske idejne zgodovine. V drugem delu avtorica skozi predstavitev obeh tajvanskih filozofinj, ki tvorita jedro pričujoče knjige, pokaže, da se položaj žensk v sodobni kitajski filozofiji – vsaj na Tajvanu – polagoma izboljšuje. Četudi sta oba primera nazorno prikazala, da se morajo kljub splošnemu izboljšanju na tem področju tudi sodobne raziskovalke in teoretičarke kitajske filozofije še vedno boriti z mnogimi predsodki, pa vendarle vse kaže na to, da je njihova situacija kljub vsemu precej boljša kot situacija filozofinj na kitajski celini.

O knjigi se bosta za avtorico, ki je sinologinja in strokovnjakinja za kitajsko filozofijo, pogovarjali filozofinji Olga Markič in Nina Petek.

Prisrčno vabljeni, vabljene!

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon