Prof. Sabine Lang: Vodenje od zadaj – kako je Angela Merkel oblikovala nemško politiko enakosti spolov

V okviru Dnevov enakosti spolov na Filozofski fakulteti vas vabimo na predavanje prof. Sabine Lang z naslovom Vodenje od zadaj – kako je Angela Merkel oblikovala nemško politiko enakosti spolov / Leading From Behind – How Angela Merkel Shaped German Gender Politics. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku po Zoomu v četrtek, 11. maja 2023, ob 16. uri na povezavi.

Prof. Sabine Lang je profesorica evropskih in mednarodnih študij na šoli za mednarodne študije Henryja M. Jacksona na Univerzi v Washingtonu in predstojnica in Jean Monnet Katedre za civilno družbo, vključevanje in raznolikost. Vodi tudi Center Evropske unije in Program evropskih študij na UW. Raziskovanje prof. Lang je usmerjeno v presečišče držav in družb v nacionalnih in transnacionalnih okoljih s poudarkom na glasu javnosti in zagovorništvu v Evropski uniji. Ukvarja  se tudi z vlogo spola v politiki s posebnim poudarkom na političnem predstavništvu žensk in zagovorništvu žensk v Evropi.

Je ustanovna članica sekcije za ženske in politiko nemškega združenja za politologijo in ustanovna urednica Femina Politica, vodilne revije o ženskah in politiki v nemško govorečih državah. Je avtorica in urednica številnih knjig s tega področja, med njimi tudi: Politische Öffentlichkeit im modernen Staat, Baden-Baden: Nomos Publ. 2001; NGOs, Civil Society, and the Public Sphere. New York: Cambridge University Press 2013; Gender Equality in Politics: Implementing Party Quotas in Germany and Austria. Springer 2020 (skupaj s Petro Ahrens, Katjo Schmilewski in Birgit Sauer).

Njeno tokatno predavanje pa bo izhajalo iz knjige, ki jo je souredila s Petro Ahrens in Phillipom Ayoubom Leading from Behind. Gender Equality in Germany During the Merkel Era.

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan