Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Sensotra Tour predstavlja čutne transformacije treh evropskih mest

Kako doživljamo mesto? Kakšne zgodbe pripovedujejo mlajši in kakšne starejši prebivalci in prebivalke mest? Kakšna je razlika v zaznavanju mesta med mladimi in starejšimi generacijami? Kaj vse vpliva na razlike? To so vprašanja, ki si jih je zastavila mednarodna skupina antropologov, etnologov, kulturologov in muzikologov, zbranih v projektu SENSOTRA, spletno mesto Sensotra Tour pa prinaša vpogled v njihovo delo.

Projekt SENSOTRA – Čutne transformacije in transgeneracijski okoljski odnosi v Evropi med letoma 1950 in 2020, ki ga financira Evropski raziskovalni svet (ERC), na novi spletni strani Sensotra Tour predstavlja izbrano gradivo o čutnih izkušnjah prebivalk in prebivalcev Turkuja, Brightona in Ljubljane. Sensotra Tour predstavlja 360-stopinjske fotografije, video posnetke ter izbor zvočnih posnetkov treh evropskih mest. Sensotra Tour se lahko pridružite na https://www.thinglink.com/scene/1364831714358067201.

V preteklih štirih letih je mednarodna skupina raziskovalk in raziskovalcev z Univerze vzhodne Finske, Univerze v Brightonu in Univerze v Ljubljani proučevala, kako različne generacije dojemajo in doživljajo urbana okolja. Ob tem so posebno pozornost namenjali digitalni tehnologiji ter njeni vlogi v vsakdanjem življenju in izkušnjah ljudi, vprašanjem gentrifikacije in turistifikacije urbanega prostora.

Sensotra Tour predstavlja psevdonomizirane odlomke pogovorov s sogovornicami in sogovorniki v raziskavi, ki pa jih berejo igralke in igralci. Med t.i. čutnobiografskimi sprehodi so sodelujoči drug drugemu in raziskovalcem pripovedovali o svojih čutnih izkušnjah v preteklosti in sedanjosti, opisovali svoje dojemanje sprememb in stalnic na ulicah in trgih.

Spletno mesto Sensotra Tour si lahko ogledate tudi na mobilnih napravah in z VR očali. Predstavitev je na platformi Thinglink ob pomoči raziskovalne skupine in sodelavcev je oblikoval dr. Jari Ruotsalainen.

Za dodatne informacije se obrnite na:
Jari Ruotsalainen, raziskovalec, SENSOTRA, Univerza vzhodne Finske, jari.ruotsalainen@uef.fi
Helmi Järviluoma, vodja raziskave, SENSOTRA, Univerza vzhodne Finske, helmi.jarviluoma@uef.fi
Blaž Bajič, raziskovalec, SENSOTRA, Univerza vzhodne Finske, blaz.bajic@uef.fi

Obvestila

Štipendije Utrechtske mreže za študente in mlade raziskovalce Univerze v Ljubljani

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Poziv za prijavo najboljših diplomskih in magistrskih del

Oddelek za psihologijo

Poletni urniki knjižnic(e)

Oddelek za romanske jezike in književnosti

Knjiga naj (raz)miga – 4. namig

Oddelek za geografijo

Mesec prostora na Oddelku za geografijo

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Možnost opravljanja delovne prakse v okviru Ambasade Rog

Oddelek za psihologijo

Vabilo na preizkusno predavanje Amande Saksida

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko

Sprememba GU Frančiška Lipovšek

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko

Sprememba GU Franja Lipovšek

Osrednja humanistična knjižnica

Poletni urniki oddelčnih knjižnic OHK FF