Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Sensotra Tour predstavlja čutne transformacije treh evropskih mest

Kako doživljamo mesto? Kakšne zgodbe pripovedujejo mlajši in kakšne starejši prebivalci in prebivalke mest? Kakšna je razlika v zaznavanju mesta med mladimi in starejšimi generacijami? Kaj vse vpliva na razlike? To so vprašanja, ki si jih je zastavila mednarodna skupina antropologov, etnologov, kulturologov in muzikologov, zbranih v projektu SENSOTRA, spletno mesto Sensotra Tour pa prinaša vpogled v njihovo delo.

Projekt SENSOTRA – Čutne transformacije in transgeneracijski okoljski odnosi v Evropi med letoma 1950 in 2020, ki ga financira Evropski raziskovalni svet (ERC), na novi spletni strani Sensotra Tour predstavlja izbrano gradivo o čutnih izkušnjah prebivalk in prebivalcev Turkuja, Brightona in Ljubljane. Sensotra Tour predstavlja 360-stopinjske fotografije, video posnetke ter izbor zvočnih posnetkov treh evropskih mest. Sensotra Tour se lahko pridružite na https://www.thinglink.com/scene/1364831714358067201.

V preteklih štirih letih je mednarodna skupina raziskovalk in raziskovalcev z Univerze vzhodne Finske, Univerze v Brightonu in Univerze v Ljubljani proučevala, kako različne generacije dojemajo in doživljajo urbana okolja. Ob tem so posebno pozornost namenjali digitalni tehnologiji ter njeni vlogi v vsakdanjem življenju in izkušnjah ljudi, vprašanjem gentrifikacije in turistifikacije urbanega prostora.

Sensotra Tour predstavlja psevdonomizirane odlomke pogovorov s sogovornicami in sogovorniki v raziskavi, ki pa jih berejo igralke in igralci. Med t.i. čutnobiografskimi sprehodi so sodelujoči drug drugemu in raziskovalcem pripovedovali o svojih čutnih izkušnjah v preteklosti in sedanjosti, opisovali svoje dojemanje sprememb in stalnic na ulicah in trgih.

Spletno mesto Sensotra Tour si lahko ogledate tudi na mobilnih napravah in z VR očali. Predstavitev je na platformi Thinglink ob pomoči raziskovalne skupine in sodelavcev je oblikoval dr. Jari Ruotsalainen.

Za dodatne informacije se obrnite na:
Jari Ruotsalainen, raziskovalec, SENSOTRA, Univerza vzhodne Finske, jari.ruotsalainen@uef.fi
Helmi Järviluoma, vodja raziskave, SENSOTRA, Univerza vzhodne Finske, helmi.jarviluoma@uef.fi
Blaž Bajič, raziskovalec, SENSOTRA, Univerza vzhodne Finske, blaz.bajic@uef.fi

Obvestila

Štipendije Utrechtske mreže za študente in mlade raziskovalce Univerze v Ljubljani

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Informacije glede vpisov, zaključevanja in nadaljevanja študija ter menjav predmetov

Oddelek za psihologijo

Knjižnica Oddelka za psihologijo išče novo/-ega demonstratorko/-ja

Oddelek za slovenistiko

Sprememba GU Nataša Pirih Svetina

Oddelek za umetnostno zgodovino

Zaprto tajništvo 20. 9. 2021

Oddelek za prevajalstvo

Prevajalnica 2021

Oddelek za psihologijo

Rok za oddajo gradiva za obravnavo na oktobrski seji oddelka

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo

Knjižnica - 16. 9. 2021

Oddelek za muzikologijo

Knjižnica Oddelka za muzikologijo v sredo, 15. 9. 2021

Oddelek za geografijo

Zagovori magistrskih del, september 2021