Spletna stran VAZ - Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji

Predstavitev VAZ spletne strani

Predstavitev VAZ spletne strani

Spletno stran VAZ – Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji je Oddelek za azijske študije FF UL uradno predstavil na virtualnem dogodku v četrtek, 8. 10. 2020, ob 13.00 uri.

Spletna stran VAZ s podatkovno bazo vzhodnoazijskih predmetov iz različnih slovenskih muzejev in institucij prvič na nacionalni ravni povezuje raznolike predmete vzhodnoazijskega porekla in omogoča dostopnost teh predmetov širši javnosti. Virtualno obuja v življenje vrsto zanimivih in navdihujočih predmetov, njihove zgodbe in zgodbe njihovih lastnikov, ki so se iz najrazličnejših vzrokov v zadnjih dveh stoletjih podali v Vzhodno Azijo oziroma na kakršenkoli drugačen način pridobili te predmete.

Spletna stran VAZ uporabniku omogoča prijazno uporabo in analitični ter sintetični pregled gradiva za namene raziskovanja, izobraževanja ter informiranja tako strokovne kot splošne javnosti. Vsi zainteresirani bodo od zdaj naprej lahko na enem mestu dostopali do podatkov, fotografij in drugega materiala o vzhodnoazijskih zbirkah, ki jih hranijo naslednji muzeji:

  • Slovenski etnografski muzej: Zbirka Ivana Skuška ml. (največja zbirka kitajskih predmetov v Sloveniji)
  • Pokrajinski muzej Celje: Zbirka Alme Karlin in Zbirka predmetov iz Azije in Južne Amerike,
  • Narodni muzej Slovenije: Zbirka vzhodnoazijske keramike,
  • Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran: Zbirka Ivana Koršiča.
Zadnje novice
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)
20. 03. 2024

Predavanje švedske veleposlanice in otvoritev razstave Švedski glasbeni trenutki

veleposlanica Švedske v Sloveniji Nj. Eks. Diana Madunic se je srečala z dekanjo fakultete prof. dr. Mojco Schlamberger Brezar.