Mednarodni simpozij Komunalna upravna poslopja v srednjem veku – podoba, pomen in namen

Foto: Božidar Flajšman

Foto: Božidar Flajšman

V četrtek, 13. aprila 2023, in v petek, 14. aprila 2023, je v koprski palači Gravisi-Buttorai potekal mednarodni simpozij z naslovom Komunalna upravna poslopja v srednjem veku – podoba, pomen in namen v organizaciji Mednarodnega središča za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Simpozij je otvorila dr. Renata Novak Klemenčič (ICCHS), vodja projekta Koprska Pretorska palača: Podoba, pomen in namen. Sledil je pozdravni nagovor Deana Krmaca, predstavnika Skupnosti Italijanov »Santorio Santorio«, ki je pri izvedbi simpozija sodelovala kot soorganizatorica ter gostiteljica v prostorih svoje palače.

Na prvi sekciji so s svojimi prispevki sodelovali dr. Irena Benyovsky Latin, dr. Tatjana Koprivica in dr. Dušan Mlacović.

Zvečer je sledilo predavanje ob 600.letnici statuta koprske komune z naslovom Koprski statut v zgodovinskem in pravnem pogledu / Gli statuti di Capodistria nel loro paesaggio storico e giuridico. Zbrane so najprej pozdravili mag. Nada Čibej, direktorica Pokrajinskega arhiva Koper, ki je prav tako sodeloval kot soorganizator dogodka, Mario Steffè, podžupan Mestne občine Koper in predsednik Skupnosti Italijanov »Santorio Santorio«, Aleš Bržan, župan Mestne občine Koper ter Dušan Mlacović (ICCHS), ki je tudi predstavil predavateljico, akademikinjo dr. Nello Lonza z Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Predavanja se je udeležil tudi generalni konzul Republike Italije Giovanni Coviello.

Drugi dan simpozija, v petek, 14. aprila 2023, sta bili na vrsti dve sekciji. Na prvi sta sodelovala dr. Petar Strunje in akad. dr. Nella Lonza, na drugi pa dr. Miriam Davide in dr. Renata Novak Klemenčič. Po zaključni diskusiji je za udeležence simpozija sledil ogled statuta koprske komune v Pokrajinskem arhivu Koper (statut hrani Državni arhiv na Reki) ter ogledi koprskih srednjeveških in upravnih objektov.

Vljudno vabljeni k ogledu posnetka predavanja akad. dr. Nelle Lonza na tej povezavi ter k ogledu knjižice povzetkov.

 

Zadnje novice
27. 09. 2023

Srečanje z bruckami in bruci in Pozdrav brucem

Utrinek z lanskega srečanja z bruckami in bruci Filozofske fakultete
22. 09. 2023

Jezikovna fotoorientacija na Oddelku za prevajalstvo

Ena od kontrolnih točk na Jezikovni fotoorientaciji je bila v tolmaškem laboratoriju na Oddelku za prevajalstvo.
22. 09. 2023

Priznanje za življenjsko delo na področju raziskovanja vzgoje in izobraževanja za prof. dr. Sonjo Pečjak

Prof. dr. Sonja Pečjak