Lektorice in lektorji slovenskega jezika na tujih univerzah na sprejemu pri ministru

Foto: MIZŠ

Foto: MIZŠ

Danes, 23. 12. 2022, je minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič sprejel lektorice in lektorje, ki delajo kot učiteljice in učitelji slovenskega jezika na tujih univerzah. Strokovno podporo lektoratom po svetu nudi Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik, Oddelka za slovenistiko, Filozofske fakultete UL.

Na tujih univerzah študira slovenščino okrog 1700 študentk in študentov. Učiteljice in učitelji na univerzah po svetu poleg jezikovnih vaj izvajajo vsako leto več predavanj na temo slovenske kulture, zgodovine, jezikoslovja in književnosti, so mentorice, mentorji in somentorice, somentorji pri diplomskih, magistrskih in doktorskih nalogah. Študentke in študente povezujejo s Slovenijo in jih usposabljajo za delo z izvedbo različnih dodatnih projektov – skupaj izpeljejo letno več kot 200 literarnih in filmskih večerov, prevajalskih delavnic, ekskurzij v Slovenijo, gostovanj predavateljic, predavateljev ter umetnic, umetnikov iz Slovenije ipd. Kot je dejal minister, so lektorice in lektorji neformalne veleposlanice in veleposlaniki, saj delujejo v 25 državah v Evropi, Aziji ter Severni in Južni Ameriki, v programu 'Slovenščina na tujih univerzah' pa sodeluje že skoraj 60 tujih univerz.

Zadnje novice
28. 03. 2024

Podkast Lukavstvo uma s Primožem Krašovcem

Izšla je 12 epizoda kultnega beograjskega podkasta Lukavstvo uma.
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)