25 let Oddelka za prevajalstvo

V ponedeljek, 17. oktobra 2022, smo v avli Filozofske fakultete otvorili razstavo ob 25. obletnici Oddelka za prevajalstvo naše fakultete. Kot je na dogodku povedala predstojnica Oddelka prof. dr. Agnes Pisanski Peterlin, je Oddelek za prevajalstvo, ki se je sprva imenoval Oddelek za prevajanje in tolmačenje, prvo generacijo študentov sprejel 1. oktobra leta 1997. Nastal je po triletnih pripravah v okviru mednarodnega projekta Tempus, ki ga je vodila profesorica Meta Grosman z Oddelka za germanske jezike in književnosti, kasneje Oddelka za anglistiko in amerikanistiko. Prva predstojnica Oddelka je bila profesorica Irena Kovačič.

Razstavo je otvorila dekanja fakultete prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, ki se je v svojem govoru ozrla na začetke delovanja Oddelka. Nastal je v času približevanja Evropski uniji kot odgovor na izziv povečanih potreb po prevajanju in tolmačenju neliterarnih besedil in diskurzov. »Spomnim se naporov ob ustanavljanju in v prvih letih obstoja, ko je marsikdo menil, da bi bolj kot na fakulteto prevajanje sodilo na kak inštitut, kot imajo to urejeno v sosednjem Gradcu ali francoskem Strasbourgu. Nekako nismo bili dovolj akademski in hkrati preveč praktični, saj smo izobraževali za poklic. Marsikaj se je spremenilo: na eni strani bi danes na vseh fakultetah radi merili zaposljivost, na drugi strani pa smo z uvedbo doktorskega študija prevodoslovja, ki je ena od smeri doktorskega študija Humanistika in družboslovje, te dvome razbili in Oddelek uspešno prispeva svoj delež k fakultetnemu raziskovalnemu delu s kar štirimi programskimi skupinami, ki delujejo v okviru oddelka.« Kot je še povedala dekanja, je Oddelek eden od bolj dinamičnih na fakulteti, in sicer na področju povezav s tujino (ena skupna in dve dvojni diplomi na magistrskem študiju - Pariz, Gradec, Trst). Poleg tega se je z letošnjim študijskim letom odprla dvopredmetna smer Prevajalstvo na dodiplomskem študijskem programu, začeli so z novim magistrskim programom Digitalno jezikoslovje in v programu Tolmačenje dodali smer Tolmačenje za znakovni jezik.

Vljudno vabljeni k ogledu razstave.

Zadnje novice

Zaključek projekta E+ Literatura v praksi

Logotip projekta

Spomini na študij in branje poezije uglednih slovenskih pesnic in pesnikov

Produkcijska ekipa: študenti UL AGRFT

Priznanje za uspešno sodelovanje pri Poletni šoli Bovec

(Od leve proti desni) Prof. dr. Irena Samide, izr. prof. dr. Christina Barretta in koordinatorica za Filozofsko fakulteto prof. dr. Patrizia Farinelli (foto: Janez Zalaznik)