Živa knjižnica na temo duševnih motenj

Člani in članice projekta V odsevu, ki deluje v okviru Društva študentov medicine Slovenije in je bil zasnovan z namenom informiranja o duševnih motnjah, njihove destigmatizacije in dvigovanja splošne osveščenosti, vabijo na dogodek Živa knjižnica, ki bo letos potekal na temo duševnih motenj.

Ob letošnjem svetovnem tednu osveščanja o motnjah hranjenja želijo ponoviti uspeh iz preteklih let; tako v sodelovanju s kampanjo Mind the Mind ter z Društvom kulturno, informacijsko in svetovalno središče Legebitra in njihovim projektom »Živa knjižnica – ne sodi knjige po platnicah!« ponovno organizirajo Živo knjižnico na temo duševnih motenj.

Živa knjižnica je dogodek, s katerim zmanjšujejo stigmo, saj so knjige na tem dogodku pravzaprav posamezniki, ki so doživeli izkušnjo, okoli katere se pojavlja veliko predsodkov. Bralec, t. j. udeleženec dogodka, si izbere in izposodi knjigo-posameznika, kar pomeni, da se z njim 20 minut pogovarja. Namen pogovora je, da se bralec spozna z izkušnjo knjige, kar lahko uporabi kot iztočnico za razmislek o svojih morebitnih ponotranjenih negativnih oznakah. Tovrsten pristop se je pri zmanjševanju stigme izkazal za izredno uspešnega, saj je pristen in oseben.

Živa knjižnica je zelo posebna, saj zajema samo področje duševnih motenj. K sodelovanju povabijo ljudi, ki so se kadarkoli tekom svojega življenja soočili z duševno motnjo, njihove svojce ali strokovnjake s tega področja. Lanskoletna Živa knjižnica na temo duševnih motenj je požela veliko zanimanja – skupno je bilo opravljenih kar 90 branj (pogovorov). Dogodek so se tako odločili ponoviti tudi letos, in sicer bo potekal 2. 4. 2022 od 9. do 13. ure v atriju Hotela Tresor.

Dodatne informacije: vodsevu@slomsic.org

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan