Slovensko sociološko srečanje: Socio-ekološka transformacija

Slovensko sociološko društvo v sodelovanju z Oddelkom za sociologijo na Fakulteti za družbene vede (FDV) vabi na letno sociološko srečanje, ki bo potekalo 4. in 5. novembra 2022 v prostorih FDV (Kardeljeva pl. 5, Ljubljana).

Prvi dan srečanja se bo zvrstilo več okroglih miz na teme povezane z okoljsko problematiko (Vode v presečišču naravoslovnih in socioloških preučevanj; Hrana v času podnebnih izzivov; Epigenetika in odprta vprašanja o spravi med sociologijo in biologijo; Družbena sprejemljivost prostorskih učinkov v rabi obnovljivih virov energije; Ekofeminizem; Zeleni kapitalizem, opij ljudstva: razredno okoljska tranzicija ali globalni propad, kva ti tuki ni jasno?)

Okrogle mize bo dopolnilo plenarno predavanje prof. Ulricha Branda iz Univerze na Dunaju z naslovom  Kako kapitalizem afirmira svojo hegemonijo: imperialni način življenja in možne alternative. Na dogodku bo mogoče kupiti slovenski prevod dela avtorjev Ulricha Branda in Markusa Wissena z naslovom Imperialni način življenja: Vsakdanje življenje in ekološka kriza kapitalizma, ki bo v kratkem izšel pri založbi Časopisa za kritiko znanosti. Predavanje bo izvedeno 4. novembra ob 13:30 v Veliki dvorani FDV.

Drugi dan srečanja bo namenjen predstavitvam raziskovalnih dosežkov v okviru društvenih sekcij, ki jiih bodo ponovno spremljale okrogle mize (Predstavitev in zasnova okoljske zbirke podatkov;  Quo vadis moderna korporacija?; Sistemska urejenost preprečevanja in sankcioniranja spolnega nadlegovanja in drugih oblik spolnega nasilja v akademskem polju v Sloveniji; Seksualno delo v Sloveniji skozi prizmo poklicnih tveganj in zmanjševanja škode).

Več informacij o programu srečanja najdete na spletni strani društva.

Vljudno vabljeni, da se srečanja udeležite! Udeležba je za študente in študentke brezplačna.

 

Plakat

Dogodki

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan

Oddelek za filozofijo

Konferenca, posvečena Mahatmi Gandhiju