Razstava: Arhiv in trg: Arhiv Koprske komune in središče Kopra v srednjem veku

Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) vljudno vabi k ogledu razstave, ki je nastala v sklopu projektov Koprska Pretorska palača: Podoba, pomen in namen ter Urbana morfologija poznosrednjeveškega Kopra. Razstava z naslovom Arhiv in trg: Arhiv Koprske komune in središče Kopra v srednjem veku bo na ogled v Kopru v Mali loži med 13. marcem in 3. aprilom 2024.

Razstava s podatki iz arhiva nekdanje Koprske komune, danes v Beneškem državnem arhivu, in Škofijskega arhiva Koper predstavlja Titov trg in dogajanje na njem v dveh časovnih obdobjih, okrog leta 1400 in okrog leta 1500.

Najstarejši dokumenti iz arhiva nekdanje Koprske komune nam skupaj s srednjeveškimi dokumenti iz Škofijskega arhiva Koper omogočajo vpogled v urbano strukturo in podobo Kopra v času od 13. stoletja dalje. Z njimi lahko sledimo tudi spremembam koprskega osrednjega trga. V dokumentih, nastalih v poznem 15. stoletju in pozneje, pa najdemo že podrobne vesti o gradbenih delih na javnih objektih, tudi na kompleksu Pretorske palače. Analiza podatkov iz najstarejših dokumentov je pokazala, da je bil osrednji koprski trg v poznem srednjem veku velik in živahen javni tržni prostor. Poimenovan je bil enako kot tovrstni osrednji trgi v drugih mestih, Plathea communis (Javni trg). V poznem 15. stoletju si je ta prostor prilastila oblast, takrat so mu spremenili obliko in podobo.

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan