Konferenca Študije keramike v Sloveniji

Ob praznovanju 100-letnice študija arheologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani so na Oddelku za arheologijo pripravili konferenco z naslovom Študije keramike v Sloveniji, ki bo potekala 8. decembra 2023 (Zavetiška 5, 1000 Ljubljana). 

Prva znanstvena spoznanja o zgradbi snovi v antični Grčiji so bila osnovana v štirih osnovnih elementih – zrak, ogenj, voda in zemlja –, ki so bili grajeni iz posameznih geometrijskih točk. Šele kasneje je atomska teorija to zavrgla in postavila temelje današnjemu poznavanju snovi. 

Odkrivanje najglobljih skrivnosti arheoloških predmetov danes omogočajo številne naravoslovne analize, vendar je za končne ugotovitve potrebno trdno arheološko ogrodje, metodologija, ki sledi novostim in smernicam posameznega področja. 

Arheološka keramika je gradivo, ki je na večini arheoloških izkopavanj najštevilčnejše zastopano. Včasih jo odkrijemo v presenetljivih količinah, kar velikokrat pripomore k temu, da jo obravnavamo le še kataloško ter zapostavljamo njeno potencialno izpovednost. Danes vemo, da arheološka keramika ni le vir informacij, vezan na kronologijo in tipologijo, ampak tudi medij, ki vsebuje informacije o prehrani, tehnoloških znanjih itd. Včasih je dovolj, če jo opazujemo le pod lupo, posamezne analize pa nam omogočajo, da ugotavljamo tudi sledove, ki so s prostim očesom nevidni. 

V želji po nadgradnji smernic raziskovanja arheološke keramike v Sloveniji ter predstavitvi raznolikih metod in analiz v študijah keramike smo se odločili, da zberemo strokovnjake in poznavalce iz različnih institucij in področij ter tako skupaj zastavimo pot v študijah keramike v Sloveniji. 

Znanstveno srečanje na temo študija keramike v Sloveniji je prvo srečanje v okviru serije konferenc Ljubljanski arheološki seminar, ki ga nameravamo organizirati vsako leto na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Obenem z letošnjim srečanjem obeležujemo sto let študija arheologije v Ljubljani. Gaudeamus! 

Program in knjižica povzetkov
Zoom

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan