Gledališka predstava Mádhjamavjajóga (Madhyamavyāyoga) ali Igra o srednjem sinu

Sanskrtsko gledališče, ki pod vodstvom Luke Repanška deluje na Katedri za indoevropsko primerjalno jezikoslovje, indoiranistiko in anatolistiko Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje Filozofske fakultete, vabi na obisk gledališke predstave, ki bo v ponedeljek, 7. februarja 2022, ob 18. uri v Veliki dvorani Centra kulture Španski borci (Zaloška 61, Ljubljana). Uprizorjena bo Bhasova enodejanka Mádhjamavjajóga (Madhyamavyāyoga) ali Igra o srednjem sinu.

Igra o srednjem sinu  je ena izmed zgodnjeklasičnih sanskrtskih dram (3. st. n. št.) vélikega sanskrtskega pesnika in dramatika Bhase. Snov sicer črpa iz staroindijskega epa Máhabhárata, kot velja za veliko število klasičnosanskrtskih dram, vendar hkrati uprizarja moment, ki v sami Máhabhárati pravzaprav umanjka, namreč prvo srečanje slavnega pándujskega bojevnika Bhímaséne s poldemonom Ghatótkačo, ki bo kasneje odigral eno izmed ključnih vlog v véliki bitki Pándujcev s Kúrujci. Prežeta je z dramatičnimi zapleti, humornimi razpleti in je pravi vzor dobro napisane enodejanke. Predstava bo izvedena po načelih staroindijskega gledališča in v sanskrtu (s sprotnimi nadnapisi za gledalce) in je s tem edinstvena priložnost za doživetje presunljivega sveta staroindijske dramatike tudi na slovenskem odru.

Dogodek je organiziran pod prijaznim pokroviteljstvom Veleposlaništva Indije. Vstop je prost, vstopnico pa se prevzame uro do pol ure pred začetkom predstave na blagajni Španskih borcev. Prav lepo vabljeni!

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan